8-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2018 – Pranešimas spaudai

artists-book-exhibition+manuscripts-2

8-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2018
Memento Mori

 

2018 m. liepos 19 d. – rugsėjo 23 d.
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Projekto organizatorius – „Bokartas“
Kuratorius – Kęstutis Vasiliūnas

Parodos atidarymas liepos 19 d. 18 val.

„8-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2018“ yra tęstinis tarptautinis edukacinis projektas. Šio projekto parodos yra tarp svarbiausių „dailininko knygos“ parodų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Trienalė aktuali jos dalyviams ir žiūrovams dėl kelių priežasčių – pirmiausia dėl labai aukštos eksponatų kokybės, taip pat dėl augančio visuotinio susidomėjimo „dailininko knyga“ kaip tarpdisciplininiu menu, kurį gali kurti visų sričių menininkai, studentai ir net vaikai.

„Dailininko knyga“ – tai idėjos įkūnijimas ir konceptualiu, ir amato lygmeniu. „Dailininko knygos trienalė“ yra idėjų bankas grafiniams dizaineriams, knygų įrišėjams, tipografams, konceptualaus ir instaliatyvaus meno kūrėjams, dėstytojams ir studentams. Tai unikalus nekomercinis projektas, kuriame taikoma griežta kūrinių atranka, sulaukiantis daug dėmesio ir iš menininkų, ir iš muziejų, galerijų ar universitetų. Per 21 trienalės veiklos metus „dailininko knygos“ buvo eksponuotos ne tik Vilniuje, bet ir Leipcige, Frankfurte, Hamburge, Rheine (Vokietijoje), Lilyje (Prancūzijoje), Silkeborge (Danijoje), Venecijoje, Verčelyje (Italijoje), Seule (Pietų Korėjoje), Halmstade (Švedijoje), Zalcburge (Austrijoje). Į trienalės parodas buvo atrinkti 838 menininkai iš 65 šalių.

„8-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2018“ šiais metais jau buvo eksponuota Leipcigo knygų mugėje ir knygos meno festivalyje „Urbino e le Città del Libro“ Urbine, Italijoje. Po parodos Vilniuje, Nacionalinėje bibliotekoje, 2019 metais „8-oji dailininko knygos trienalė“ bus eksponuojama galerijoje „SG“ Venecijoje ir „Museo Leone“ Verčelyje, Italijoje, „Evanston Art Center“ Evanstone ir „Reed Library of the State University of New York at Fredonia“ JAV.

Tarptautinis žiuri pagrindinį prizą skyrė menininkei iš Čilės Magdalenai Cordero Echeverriai.

artists-book-triennial-Echeverria-5

Nacionalinėje bibliotekoje „dailininko knygos“ bus eksponuojamos kartu su senaisiais bibliotekos dokumentais „Memento Mori“ tema. Tai unikalus projektas, kuriame pirmą kartą pateikiamos senosios spausdintinės ir šiuolaikinės „dailininko knygos“ vienoje ekspozicinėje erdvėje.

„Tarptautinės dailininko knygos trienalės“ periodiškai organizuojamos nuo 1997 metų. Skirtingos ir provokacinės trienalės temos skatina menininkus neapsiriboti individualiais išgyvenimais ir nuotaikomis ir, atmetus „gražios“ knygos sampratą (ir net jos paiešką) kaip snobišką ir komercinę, konceptualiai apmąstyti temą. Knyga kaip slapčiausia menininko fantazija, kaip neparašyta poema ar nesukurtas filmas, knyga-objektas priešpriešinama funkcionaliai, iliustruotai, gražiai įrištai ir ant gero popieriaus atspausdintai knygai. „Dailininko knygose“ nerasime įprasto informatyvaus teksto ir paveikslėlių. Jos pačios savo pavidalu byloja apie menininką ir mus supantį pasaulį. Jos kalba mums keisčiausiomis formomis ir meninėmis priemonėmis, laike ir uždarai atviroje erdvėje.

Šių metų parodos tema  – „Memento Mori“ –  turėjo paskatinti menininkus susimąstyti ne apie artėjančią mirtį, kuri medžiaginėje plotmėje neišvengiama, bet apie gyvenimą. Apie žmogų, kuris yra nemirtingas, kuriam žemiškas „miegas“ yra tiktai atvertos durys į amžinybę, į amžiną gyvenimą Džiaugsme. Kuriam net sunki mirtis ar prievartinė žūtis, baisiausias teroro aktas gali tapti kankinystės ir šventumo keliu į dangų. Tačiau kiek daug yra tokių, kurie „jau dabar yra mirę“ savo noru, nors ir vaikšto tarp mūsų lyg gyvieji. Tai ko jie dar vis bijo? Ko jie klykia ir verkia, bėga ir skundžiasi dėl aplink juos šmėžuojančios mirties, jeigu jie patys yra mirties vaikai? Nuo ko jie bėga? Nuo nebūties, nes tik šis trumpalaikis gyvenimas jiems yra būtis? O kas gi tokio gąsdinančio nebūtyje, jeigu joje (už jos?) nėra Amžinybės su palaima arba amžina kančia? Juk kiekvienas „gaus tai, kuo tikėjo“. Ar turi prasmę tas bėgimas nuo mirties, jeigu jis laikinai ir įmanomas, prailginant savo egzistenciją viena kita diena, jeigu vis tiek judi į nebūtį nuo pat gimimo akimirkos? Tad nebūkime mirusieji, einantys į tamsų kapą. Būkime šviesos vaikai, laukiantys amžinojo Džiaugsmo.

 

Projekto partneris: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Pagrindinis projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba

Informacinis rėmėjas – http://artistsbook.lt/abc-news/

Daugiau informacijos apie organizuojamą parodą:

 

© Artist’s Book Creators 2018